13 Ocak 2015 Salı

Avrupa'nın Kraliçesi: Conchita Wurst

Aklımda hiç blogta Conchita'ya yer vermekle alakalı bir şey yoktu ama kendisini Golden Globe sayesinde bir de Amerikalıların gözünden görünce yazasım geldi. Nasıl olsa kimse okumuyor alskjdlskdjfkdfj

Ehm, aslında Tom Neuwirth Conchita Wurst'u yaratalı çok olmadı. Daha 17 yaşındayken bizdeki Popstar yarışmalarının bir benzerinde ikinci olduktan sonra doğduğu küçük kasabadan Graz'a taşınınca Tom, içindeki asil kadını keşfetti. Kübalı bir arkadaşının ona yakıştırdığı Conchita'yı ismi, Almanca ''umurumda değil'' manasına gelen ''Das ist mir doch alles Wurst''taki Wurst'u ise soyismi yaptı. Conchita Wurst'un ilk görünüşü yine bir ses yarışmasıyla oldu, bu videodaki izleyicilerin tepkisine dikkat edin, ilk başta sakallı ve kırmızı simli stilettolu Conchita'yı yadırgasalar da Conchita yarışmayı altıncı olarak tamamladı. Bir sene sonra Avusturya'nın Eurovision seçmelerine katılsa da saçma sapan bir şarkıya elendi, ancak elenmesi sonradan Conchita için mükemmel bir fırsat yaratacaktı.


Benim Conchita'yı tanımam ise 2014 Eurovision'u için Avusturya'nın adayı olmasıyla oldu. Görünüşü bir çok fana garip gelse ve onu iddiasızlaştırsa da çoğumuz Conchita'nın her adımını izledik, röportajlarındaki hazır cevaplılığını sevdik, şarkısı Rise Like a Phoenix ise çok iddialı bir aday değildi, ta ki Eurovision 2014'ün ikinci yarıfinalinin yayınlanacağı akşama kadar. O geceyi hala hatırlıyorum, Conchita'nın sahneye çıkışını heyecanla bekliyordum ve çıktığı andan sahneden indiği ana kadar tüylerim diken diken olmuş bir biçimde televizyona kilitlendim, ses sondaydı tabii. Conchita her ne kadar aptal rolü yapsa da bazen, aptal bir kadın değil. Sanki hepimizin onu beklediğini, onu iddiasız bulduğunu, onu garipsediğini biliyordu ve 2014'ün en güzel koreografisiyle tüm Eurovision'un en güzel performanslarından birini sundu, sahnede tek kişi olmasına rağmen. Rise Like A Phoenix bahislerde 6.sıradan 1. sıraya kadar yükselirken o, finalde ise yarıfinalde ne yaptıysa aynen uyguladı ve karşılığını aldı, jürilerin kendisine karşı uyguladığı önyargılı tutuma rağmen Conchita Wurst, 2014 Eurovision Şarkı Yarışması'nı 290 puanla kazandı. Yarıfinal performansını buradan, final performansını buradan, şarkının sözlerini onu birinciliğe taşıyanlara göre değiştirdiği, kazandıktan sonraki performansını ise buradan izleyebilirsiniz. Onu birinci yapan sadece performansının iyi olması değildi. Conchita kibarlığını hiç bir zaman bozmadı, katılımcılardan biri onun hakkında ''Yaşadığım şehirdeki travesti sokağından geçerken nasıl gaza basıyorsam Conchita Wurst hakkında da öyle hissediyorum.'' dediğinde bile. Mütevazılığını şu an bile kaybetmedi, bir idol olarak görülmemesi gerektiğini bile söyledi, kariyerindeki en kötü olay reality show'lara çıkması olmasına rağmen. 

Eurovision 2014'teki başarısından sonra şu an Conchita, kendi bile istememesine rağmen bir gay ikonu ve bir çok insan için idol konumunda. Bir kaç sene önceki alaya alınan az ünlü kimliğinden çok uzakta, BM genel sekreteri Ban Ki-Moon'un ''kültür ikonu'' olarak tanımladığı bir özgürlük sembolü artık Conchita. Cinsiyetlerimizin, dinlerimizin, ve nasıl göründüğümüzün önemsenmediği bir dünyayı hedefleyen ''Avusturya Kraliçesi'', en yeni teklisine bakılırsa bu hedeflerinden birine beş sene içerisinde ulaşacak.

Her röportajında yeni bir bakış açısı bulabileceğiniz, asaletiyle ve zekasıyla sizi şaşırtacak bir kadın Conchita Wurst, gay oğlanları anormalleştirerek kapamazsak içlerinden çıkabilecek harikaların bir kanıtı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder